Κυτταρίτιδα. Τα Ναι και τα Όχι στη διατροφή
- Απώλεια Βάρους |
- 19 Σεπτεμβρίου 2020|
- Από Σαββίνα Κουσλόγλου

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε τα στάδια και τα αίτια της κυτταρίτιδας και είπαμε λίγα λόγια για την αντιμετώπισή της.
Εδώ θα μιλήσουμε αναλυτικά για τα "Ναι" και τα "Όχι" στη διατροφή μας, ώστε να γίνει το δέρμα μας πιο ελαστικό και νεανικό και να μειωθεί η όψη φλοιού πορτοκαλιού.
Διατροφή για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας
Αν θέλουμε να πετύχουμε σημαντική βελτίωση της κυτταρίτιδας πρέπει να υιοθετήσουμε υγιεινές συνήθειες διατροφής. Ίσως ήρθε η ώρα να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας κάποιες υγιεινές τροφές και να βάλουμε στο περιθώριο κάποιες άλλες.
Λέμε "ναι" σε:
- Νερό. Είναι ο κυριότερος εχθρός της κυτταρίτιδας. Η συνιστώμενη ποσότητα νερού είναι 2,5–3 λίτρα καθημερινά, τα οποία αυξάνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Το νερό μειώνει την όρεξη, αυξάνει το μεταβολισμό και βοηθάει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό. Κατά προτίμηση πίνουμε το περισσότερο νερό ανάμεσα στα γεύματα, δηλαδή μισή με μια ώρα πριν το φαγητό ή 2-3 ώρες μετά, έτσι ώστε να μην επηρεάσουμε τη διαδικασία της πέψης.
- Πράσινο τσάι. Είναι από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά ροφήματα. Η μεγάλη ποσότητα φλαβονοειδών που περιέχει βοηθάει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες ευθύνονται ακόμη και για την πρόκληση σοβαρών ασθενειών. Παράλληλα, ο συνδυασμός της, έστω και μικρής ποσότητας, καφεΐνης που περιέχει και των φλαβονοειδών μειώνει την κατακράτηση υγρών και επιταχύνει το μεταβολισμό μας. Τρία φλιτζάνια την ημέρα είναι υπεραρκετά για να αποκομίσουμε όλα τα οφέλη του πράσινου τσαγιού.
- Λουίζα. Το αφέψημα λουίζας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο αποτελεσματικά φυσικά διουρητικά ροφήματα. Αυτό σημαίνει μείωση της κατακράτησης υγρών και άρα μείωση της κυτταρίτιδας. Έρευνες έδειξαν πως μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό του λίπους, να μειώσει τα τριγλυκερίδια και ταυτόχρονα να μας χαλαρώσει. Μπορούμε να πιούμε με ασφάλεια έως 2 φλιτζάνια την ημέρα. Όπως συμβαίνει στα περισσότερα βότανα έτσι και σε αυτό, είναι καλό να γίνεται προσωρινή διακοπή της χρήσης του μετά από τακτική κατανάλωση 2 μηνών. Να αποφεύγεται από άτομα που έχουν υπόταση ή προβλήματα στους νεφρούς.
- Ανανάς. Αυτό το δροσερό, υγιεινό φρούτο περιέχει βρωμελαΐνη, ένα ένζυμο που εκτός από την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση του, βοηθάει επίσης στην πέψη των τροφών, στη μείωση της κατακράτησης υγρών και στη μείωση της συσσώρευσης λίπους.
- Αβοκάντο. Προσφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Κάποια από αυτά είναι η αύξηση της καλής χοληστερόλης, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και η προστασία στο συκώτι και την όραση. Βοηθάει όμως στη μείωση της όψης φλοιού πορτοκαλιού; Ναι, λένε οι ειδικοί διότι περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών που βελτιώνουν την υφή του δέρματος και επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.
- Μούρα. Τα πιο γνωστά είναι τα βατόμουρα (blackberries), τα σμέουρα (raspberries), τα μύρτιλα (bilberries), τα blueberries, οι φράουλες (strawberries), τα goji berries και τα acai berries. Έχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Εκτός όλων των άλλων πολύτιμων ιδιοτήτων τους, η συχνή κατανάλωση μούρων εμποδίζει τη διάσπαση του κολλαγόνου, επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο νεανικό.
- Βιταμίνη C. Βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα ακτινίδια, τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τις κόκκινες, κίτρινες και πράσινες πιπεριές, τις φράουλες, το μπρόκολο, τις ντομάτες και σε αρκετά ακόμη τρόφιμα. Συμβάλει στην αύξηση παραγωγής κολλαγόνου. Το κολλαγόνο έχει την ιδιότητα να ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς χαρίζοντας στο δέρμα ελαστικότητα. Το δέρμα φαίνεται πιο νεανικό και η κυτταρίτιδα είναι λιγότερο εμφανής.
- Ωμεγα-3 λιπαρά. Τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί) και το ιχθυέλαιο είναι οι σημαντικότερες πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων, αλλά τα συναντάμε και σε άλλες τροφές, όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, τα κάσιους και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα (αυγά, γαλακτοκομικά). Εκτός από τις γνωστές ευεργετικές τους ιδιότητες στο καρδιαγγειακό μας σύστημα, βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου και κατά συνέπεια στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και στη μείωση της κυτταρίτιδας.
Λέμε "όχι" σε:
- Αλάτι. Προκαλεί κατακράτηση υγρών και κάνει περισσότερο εμφανή την κυτταρίτιδα.
- Ζάχαρη. Η υπερκατανάλωση ζάχαρης, ιδίως όταν συνδυάζεται με καθιστική ζωή προκαλεί διόγκωση των λιποκυττάρων και εμφάνιση της όψης φλοιού πορτοκαλιού.
- Κορεσμένα λιπαρά. Είναι κυρίως ζωϊκής προέλευσης αλλά βρίσκονται και σε φυτικές τροφές. Περιέχονται στο κόκκινο κρέας, το βούτυρο,τη μαγιονέζα, τα αλλαντικά, τον κρόκο του αυγού, τα πλήρη γαλακτοκομικά (π.χ. λιπαρά τυριά, γιαούρτι με υψηλά λιπαρά), το έλαιο καρύδας, σε φαγητά με υψηλές θερμίδες (π.χ. μουσακάς, παστίτσιο) και σε πολλά γλυκίσματα.
- Trans λιπαρά. Τα συναντάμε στα γνωστά μας πατατάκια, τα γαριδάκια, τις τηγανιτές πατάτες, τις έτοιμες σάλτσες και άλλα συσκευασμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία ώστε να ενισχυθεί η γεύση τους, να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους και να έχουν στέρεα μορφή σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αλκοολ. Η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ προσθέτει πολλές επιπλέον θερμίδες στην καθημερινή μας διατροφή, άρα και επιπλέον βάρος. Επίσης, επιταχύνει τη φθορά των κυττάρων, άρα συντελεί στη γήρανση του δέρματος. Τέλος, προκαλεί αφυδάτωση του δέρματος. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η δημιουργία κυτταρίτιδας.
- Κάπνισμα. Το τσιγάρο δεν ανήκει στα τρόφιμα, αλλά δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό και να μην το καταχωρήσω στη λίστα με τα "Όχι" για την κυτταρίτιδα. Προκαλεί διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος και συνεπώς μείωση της παροχής οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο δέρμα. Ό,τι καλύτερο για όσους δεν έχουν κυτταρίτιδα, αλλά θέλουν να αποκτήσουν.
Και κάτι για τους λάτρεις της Εναλλακτικής Ιατρικής και ιδιαίτερα του Ιατρικού Βελονισμού. Έχουμε ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Χρησιμοποιείται ο βελονισμός, σε μια εξελιγμένη μορφή του, σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές εξάλειψης της όψης φλοιού πορτοκαλιού. Η κυτταρίτιδα χτυπιέται στη ρίζα της και μειώνεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
savinakousloglou.gr
Από Σαββίνα Κουσλόγλου